نرم افزارهای کاربردی رشته ریاضی
در این مقاله قصد داریم تا به معرفی 10 نرم افزار کاربردی رشته ریاضی بپردازیم. در نظر داشته باشید، معرفی سرویس های مذکور به معنی تایید یا عدم تایید خدمات آنان نیست و سرویس های ذیل بر اساس نتایج جست و جو استخراج شده و دراین مطلب درج شده اند.
1. نرم افزار متلب – Matlab Software
2. نرم افزار میپل – Maple Software
3. نرم افزار متمتیکا – Mathematica Software
4. نرم افزار ادونسد گرافر- Advanced Grapher
5. نرم افزار ویژوال فراکتال – Visual Fractal
6. نرم افزار جئوجبرا – Geogebra Software
7. نرم افزار مث تایپ – MathType Software
8. نرم افزار مت کد – Mathcad Software
9. نرم افزار مکسیما – Maxima Software
10. نرم افزار لاتکس – Latex Software
ریاضی یا ریاضیات را بیشتر دانش بررسی کمیت ها و ساختارها و فضا و دگرگونی (تغییر) تعریف میکنند. دیدگاه دیگری ، ریاضی را دانشی میداند که در آن با استدلال منطقی از اصول و تعریفها به نتایج دقیق و جدیدی میرسیم (دیدگاههای دیگری نیز در فلسفه ریاضیات بیان شدهاست).
با اینکه ریاضیات از علوم طبیعی به شمار نمیرود، ولی ساختارهای ویژهای که ریاضی دانان می پژوهند بیشتر از دانشهای طبیعی به ویژه فیزیک سرچشمه میگیرند و در فضایی جدا از طبیعت و محض گونه گسترش پیدا میکنند، به طوری که علوم طبیعی برای حل مسائل خود به ریاضی بازمیگردند تا جوابشان را با آن مقایسه و بررسی کنند.
1. نرم افزار متلب – Matlab Software
تاریخچه نرم افزار Matlab
Cleve Moler، رئیس بخش علوم کامپیوتر در دانشگاه نیو مکزیکو، در اواخر دهه ۱۹۷۰ شروع به توسعه MATLAB کرد. او این برنامه را طراحی کرد تا به دانش آموزانش اجازه دسترسی به LINPACK و EISPACK بدون نیاز به یادگیری Fortran را بدهد. این موضوع به زودی به سایر دانشگاهها گسترش یافت و مخاطبان علاقهمندی در جامعه ریاضی کاربردی پیدا کرد.
مهندس جک لیتل، در طی دیدار با Moler از دانشگاه استنفورد در سال ۱۹۸۳ با متلب آشنا شد. او با تشخیص پتانسیل تجاری متلب، تصمیم به همکاری با Moler گرفت. آنها در سال ۱۹۸۴ MATLAB را منتشر کردند و MathWorks را در سال ۱۹۸۴ تأسیس کردند. در سال ۲۰۰۰، MATLAB بازنویسی شد تا از مجموعه جدیدتر کتابخانه برای دستکاری ماتریس، استفاده شود.
متلب برای اولین بار توسط محققان و شاغلان در مهندسی کنترل، تخصص Little’s، استفاده میشد، اما به سرعت در بسیاری از حوزهها گسترش یافت. هم چنین در آموزش به ویژه آموزش جبر خطی، تحلیل عددی و در پردازش تصویر مورد استفاده قرار میگیرد.
کار کردن با ماتریسها در متلب بسیار ساده است. در حقیقت تمام دادهها در متلب به شکل یک ماتریس ذخیره میشوند. برای مثال یک عدد (اسکالر) به شکل یک ماتریس ۱*۱ ذخیره میشود. یک رشته مانند «Whale is the biggest animal» به شکل ماتریسی با یک سطر و چندین ستون (که تعداد ستونها به تعداد کاراکترهاست) ذخیره میشود.
حتی یک تصویر به شکل یک ماتریس سه بعدی ذخیره میگردد که بُعد اول و دوم آن برای تعیین مختصات نقاط و بُعد سوم آن برای تعیین رنگ نقاط استفاده میشود. فایلهای صوتی نیز در متلب به شکل ماتریسهای تک ستون (بردارهای ستونی) ذخیره میشوند؛ بنابراین جای تعجب نیست که متلب مخفف عبارت آزمایشگاه ماتریس باشد.
کاربرد نرم افزار متلب – Matlab
متلب یک محیط نرمافزاری برای انجام محاسبات عددی و یک زبان برنامهنویسی نسل چهارم است. واژهی متلب هم به معنی محیط محاسبات رقمی و هم به معنی زبان برنامهنویسی مورد نظر است که از ترکیب دو واژهی MATrix (ماتریس) و LABoratory (آزمایشگاه) ایجاد شدهاست. این نام حاکی از رویکرد ماتریس محور برنامه است، که در آن حتی اعداد منفرد هم به عنوان ماتریس در نظر گرفته میشوند.
علاوه بر توابع فراوانی که خود متلب دارد، برنامهنویس نیز میتواند توابع جدید تعریف کند.
ساخت رابط گرافیکی کاربر مانند دیالوگهایی که در محیطهای ویژوال مانند بیسیک و C وجود دارند، در متلب امکانپذیر است. این قابلیت، ارتباط بهتری را میان برنامههای کاربردی نوشتهشده با متلب و کاربران برقرار میکند.
متلب که از محصولات شرکت متورکس است، برای گروههای مختلف مهندسان رشتههای مختلف از جمله مهندسی برق، مکانیک، رایانه و… کاربرد بسیاری دارد.
توانایی نرم افزار متلب
هسته متلب برای سرعت و کارایی بالا به زبان c نوشته شدهاست ولی رابط گرافیکی آن به زبان جاوا پیادهسازی گشتهاست. برنامههای متلب اکثراً متنباز هستند و در واقع متلب (مانند بیسیک) مفسر (رایانه) است نه کامپایلر.
قدرت متلب از انعطافپذیری آن و راحت بودن کار با آن ناشی میشود، همچنین شرکت سازنده و گروههای مختلف، از جمله دانشگاههای سرتاسر جهان و برخی شرکتهای مهندسی هر ساله جعبه ابزارهای خاص- کاربردی به آن میافزایند که باعث افزایش کارایی و محبوبیت آن شدهاست.
فهرستی از جعبه ابزارهای نرم افزار متلب
1- سیمیولینک – ابزاری برای شبیهسازی سامانهها به صورت مجرد
2- جعبه ابزار مخابرات متلب – توابع و ابزارهای محاسبات مهندسی مخابرات
3- جعبه ابزار کنترل متلب – توابع و ابزارهای محاسبات مهندسی کنترل
4- جعبه ابزار فازی متلب – توابع و ابزارهای محاسبات فازی
5- جعبه ابزار محاسبات متلب – توابع و ابزارهای محاسبات عددی
6- جعبه ابزار تخمین متلب – توابع و ابزارهای محاسبات بحث تخمین سیستم در مهندسی کنترل
7- جعبه ابزار آمار متلب – توابع و ابزارهای محاسبات آمار
8- جعبه ابزار جمعآوری داده متلب – توابع و ابزارهای جمعآوری داده
9- جعبه ابزار شبکه عصبی متلب – توابع و ابزارهای محاسبات شبکه عصبی
10- جعبه ابزار پردازش تصویر متلب – توابع و ابزارهای محاسبات پردازش تصویر
11- جعبه ابزار پردازش صوت متلب – توابع و ابزارهای محاسبات پردازش صوت
12- جعبه ابزار احتمالات متلب
13- جعبه ابزار محاسبات سیمبولیک متلب
14- جعبه ابزار کارگاه بیدرنگ متلب – توابع و ابزارهای محاسبات سامانههای بیدرنگ
2. نرم افزار میپل – Maple Software
نرمافزار مِیْپـِل ( سامانهی رایانهای جبری میپل ) یکی از نرم افزارهای مشهور ریاضی است.نام آن به معنی درخت افرا (درختی شبیه چنار) است که عکس برگ آن بر پرچم کانادا وجود دارد. دلیل این نامگذاری نوشتهشدن این نرمافزار در دانشگاههای کانادا خصوصاً دانشگاه واترلو است.
از دیگر خصوصیات این نرمافزار راهنمای بسیار قوی آن است که کار کردن با این نرمافزار را بسیار راحت میکند. جدیدترین نگارش این نرمافزار نگارش ۲۰۱۶٫۲ آن است که در تمام زمینههای ریاضی از جمله جبر خطی و ریاضیات گسسته و حسابان و حتی ریاضیات مقدماتی برای دانشآموزان دبیرستانی میتواند مفید واقع شود.
کاربران میتوانند ریاضیات را با علائم تجاری در آن وارد کنند. واسط کاربری نیز میتواند توسط کاربر درست شود. میپل یک زبان برنامهنویسی مرکب از زبانهای دستوری و زبانهای پویا است. همچنین واسط هایی برای کار با دیگر زبانها مثل C ,Fortran,Java,Matlab,Visual Basic وجود دارند.
3. نرم افزار متمتیکا – Mathematica Software
متمتیکا یک نرمافزار جبری بسیار رایج، پدید آورده شده توسط شرکت ولفرم ریسرچ است که اکثر توابع نرمافزاری مورد نیاز در ریاضی و علوم طبیعی را در اختیار استفادهکنندگان آن قرار میدهد.
برنامهنویس و تأسیسکننده شرکت، «استیفن ولفرام» به همراه تیماش کار خود را برای ایجاد متمتیکا، سال ۱۹۸۶ آغاز کرد و اولین نسخه آن را سال ۱۹۸۸ بیرون داد.
مهم ترین قابلیتهای نرم افزار متمتیکا (Mathematica) عبارتاند از:
1- یک سامانه رایانهای جبری (Computer algebra system) برای بررسی نمادین (سمبُلیک) معادلهها
2- یک نرمافزار عددی (Numerical software) برای حل عددی معادلهها
3- یک نرمافزار آماری (Statistical software) برای حل مسائل آماری
4- توابع ترسیمی و تجسمی (Visualization) برای رسم نمودارها توسط نرم افزار پابلیکون
5- یک زبان برنامه نویسی
رقیبان اصلی برنامه متمتیکا (Mathematica) عبارت هستند از:
1- در جبر: متکد، میپل، مکسیما، درایو
2- در تحلیل عددی: متلب
3- در استفادههای کاربردی: لبویو، پابلیکون، گنوپلات
4. نرم افزار ادونسد گرافر- Advanced Grapher Software
این نرم افزار، علاوه بر انجام محاسبات ریاضی، به رسم نمودار معادلات، نامعادلات و تقریب زدن منحنی ها می پردازد. در این نرم افزار، نمودارهایی برحسب (Y(xو (X(y در مختصات دکارتی و معادلات گوناگونی را در مختصات قطبی می توان رسم کرد. هم چنین نمودار معادلات f(x,y)=0 و نامعادلات f(x,y)>0 ، f(x,y) <0 و روابط (dx/dy(x,y و (dy/dx(x,y را می توان به راحتی به کمک این نرم افزاررسم نمود و رنگ و نوع آن ها را تغییر داد.
به طور مثال رنگ ناحیه ی جواب نامعادله را روی نمودار می توان تغییر داد و یا در کنار مختصات نمودار، عبارات و متونی را اضافه کرد. دیگر قابلیت این نرم افزار این است که با تعریف توابع، مشتق و انتگرال آن ها را محاسبه کرده و نمودار تمامی این توابع را نمایش می دهد. همچنین توانایی آنالیزعددی مشتق، انتگرال توابع مختلف را دارد.
5. نرم افزار ویژوال فراکتال – Visual Fractal Software
نرم افزاری برای ساخت فرکتال ها است. می توان با روش نیوتن( درآنالیز عددی به این مبحث پرداخته شده است) معادله های متفاوتی را وارد و نمایش آن ها را دید و تصویر ساخته شده را با فرمت bmp ذخیره کرد.
فراکتال ها الگوهای هندسی دقیق و پیچیده ای هستند که در دنیای طبیعت به وفور دیده میشوند. گیاهان، ابرها، خط ساحل، رگ های خونی و دانه های برف نمونه هایی از فرکتال طبیعی هستند.
این اشکال بر خلاف شکلهای هندسی به هیچ وجه منظم نیستند. فراکتال ساختاری است که هر جزء از آن با کل آن همانند است، و جسم فراکتال از دور و نزدیک یکسان دیده میشود. از فراکتال ها به عنوان یکی از ابزارهای مهم در گرافیک رایانهای نام میبرند.
برخی از نرم افزارها به صورت اختصاصی برای طراحی فراکتال ساخته شده اند، و در این مطلب یکی از بهترین آنها را به شما معرفی میکنیم.
نرم افزار Visual Fractal طرح های فراکتال دقیق را ایجاد میکند. این طرح ها با استفاده از فرمول های ریاضی ایجاد میشوند.
6. نرم افزار جئوجبرا – Geogebra Software
Geogebra، محصول تیم متخصص با پشتیبانی دانشگاه سالزبورگ اتریش، نرم افزار جامعی مربوط به مباحث حساب، جبر و هندسه است. در این برنامه محیط ترسیم اشکال هندسی، محیط ورود فرمان های ریاضی و ناحیه اطلاعات جبری در نظر گرفته شده است. ظاهر نرم افزار بسیار جذاب و هوشمند بوده و کلیه امکانات برای بررسی های تحلیلی و ترسیمی را فراهم می آورد.
خروجی جاوا اپلت این نرم افزار بدون نقص و به همراه گزینه های فراوانی است که طراح آموزشی را قادر به تولید طرح درس های تعاملی با کیفیت بالا می کند. در نسخه جدید نرم افزار، امکان سفارشی کردن ابزارها فراهم شده است. همچنین کاربر می تواند ابزار خاص مورد نظر خود را در محیط برنامه طراحی کرده و به ابزارهای موجود بیافزاید.
نرم افزار GeoGebra در مقایسه با دیگر نرم افزارها از لحاظ توانمندی های ترسیمی، ظاهر، وسعت عمل، محتوای آموزشی برای معلمین و دانش آموزان، ارتباط با کاربران، خروجی جاوا و بروز بودن مناسب ترین نرم افزار محسوب می شود.
توجه: قبل از نصب نرم افزار جئوجبرا باید نرم افزار جاوا را روی سیستم تان نصب کنید.
7. نرم افزارمث تایپ – MathType Software
این نرم افزار قدرتمند براي ويندوز و مکينتاش ميباشد که به شما اجازه ميدهد به راحتي نمادهاي رياضي را براي کار در word ، صفحات وب ، چاپ کردن ، نمايش و Tex , Latex , MathML documents به کار ببريد.
براي شما هم پيش آمده که بخواهيد فرمولهاي رياضي ، فيزيک و … را تايپ کنيد، اگر در اين کار مبتدي باشيد حتما از سختي تايپ کلافه ميشويد، MathType با امکانات زياد و فرمولهاي آماده نه تنها کاربران مبتدي را در حد پيشرفته اي کمک ميکند بلکه کاربران حرفه اي خيلي سریعتر و راحت تر ميتوانند از فرمولها استفاده نمايند. نمادهاي بسيار و قالبها و فونتهاي همراه با اين نرم افزار خيلي از نياز هاي شما را براي ايجاد يک فرمول با شکل دلخواه بر طرف ميکند.
مي توانيد به راحتي از نمادهاي رياضي موجود بر روي سيستم خود نيز استفاده کنيد و در نرم افزار ذخيره کنيد پس اگر نيازمند فرمول خاصي هستيد کافي است آن را دانلود کنيد و به راحتي به نرم افزار اضافه کنيد.
اگر از یک نماد رياضي بسيار استفاده ميکنيد مي توانيد براي آن يک کليد ترکيبي تعيين کنيد تا سريع در دسترس شما باشد. به راحتي فرمولها را ويرايش کنيد مانند کلمات معمولي آن ها را رنگي کنيد و استايل مورد نظر خود را به آن بدهيد.
نرم افزار MathType به عنوان پلاگ اين به راحتي با نرم افزارهاي Microsoft Word , PowerPoint , Quark XPress documents , Adobe InDesign layouts , Excel spreadsheets , HTML pages و … همراه می شود تا راحت تر بتوان از آن استفاده کرد.
8. نرم افزار مت کد – Mathcad Software
نرم افزار مت کد (Mathcad) چیست؟
Mathcad نام یکی از نرمافزارهای شرکت Mathsoft است که توانایی محاسبه مانند ماشین حساب تونایی کشیدن تابعهای دوبعدی و سه بعدی را نیز دارد. اولین بار توسط Allen Razdow یکی از دانشجویان مؤسسه تکنولوژی ماساچوست نوشته شدهاست. این برنامه در سال ۲۰۰۶ توسط شرکت (PTC (Parametric Technology Company خریداری و توسعه یافت.
دانشجویان و متخصصین زیادی در سراسر جهان، از مت کد برای انجام محاسبات، مستندسازی، مدیریت و به اشتراک گذاری آن جهت کارهای طراحی استفاده میکنند. شکل ظاهری منحصربهفرد و صفحه سفید ساده و راحت آن، نوشتارهای ریاضی استاندارد و هوشمند را با متن و گرافیک در قالب یک کاربرگ واحد یکپارچه کرده و مت کد را ابزاری ایدهآل برای ذخیره سازی معلومات و استفاده مجدد از محاسبات و همکاریهای مهندسی نموده است.
مت کد به کاربران اجازه کار تعاملی با قابلیت بروز رسانی را در کارهای طراحی به نحوی میدهد که آنها میتوانند تمام مقادیر و توضیحات و جزئیات کاری مهم خود را در پروژههای مهندسی خود داشته باشند.
نحوهی کار مت کد (Mathcad)
مت کد این امکان را فراهم میکند که معادلات را به همان روشی که بر روی تخته سیاه یا کاغذ مینوشتید، بکار ببرید. به هیچ وجه لازم نیست عبارات پیچیدهای را یاد بگیرید، خیلی ساده معادله خود را تایپ میکنید و نتیجه آن را مشاهده میکنید. همچنین میتوانید از مت کد برای مستندسازی کارهای خود استفاده نمایید.
مت کد (Mathcad) شما را قادر میسازد که خیلی راحت سیستم واحد اندازهگیری مورد نظر خود را تعیین نموده و سپس آزادانه، واحدهای مختلفی را بدون احتمال اشتباه با هم ترکیب کنید. شما میتوانید در سیستم واحد اندازهگیری تعیین شده کار کنید و هر وقت لازم شد، برای برخی از معادلات، از سیستم واحد دیگری استفاده کنید.
ویژگیهای برنامه مت کد (Mathcad)
1- محاسبه، مدلسازی و تجسم ایدههای فنی با کمترین اشتباه
2- به روز کردن نتایج طراحی در هر لحظه
3- مستندسازی محاسبات با بکارگیری نوشتارهای هوشمند نسبت به واحدها
4- قابلیت ترسیم و نمایش نتایج کار به صورت گرافیکی دو بعدی و سه بعدی
5- بررسی، تجسم و حاشیهنویسی کارها برای تمام رشتههای مهندسی
6- انتشار نتایج با بهرهگیری از قالبهای خروجی متعدد
7- کاهش خطاهای کار به کمک قابلیت هوشمند کنترل واحدها
8- تنظیم سیستم واحد اندازهگیری دلخواه خود و بهرهگیری از آن در کار
9- خودکار کردن عملیات با بهرهگیری از الگوها و سبکهای کاری مختلف
10- دریافت و ارسال آسان دادهها
قابلیتهای برنامه مت کد (Mathcad)
1- ارقام خلاصه شده نهایی: انجام عملیات جمع، ضرب، مشتق، انتگرال و عملگرهای منطقی، بکارگیری توابع مثلثاتی، نمایی، درجه دو و …
2- نمادهای هوشمند: سادهسازی، مشتق گیری و انتگرال و عبارات انتقالی به صورت جبری. این فناوری منحصربهفرد مت کد، به صورت خودکار عبارات جبری را دوباره محاسبه نموده و امکان استفاده از آنها را در محاسبات بعدی فراهم میسازد.
3- عملیات برداری و ماتریسی: کار با آرایهها و انجام عملیات جبری خطی گوناگون از قبیل پیدا کردن مقادیر ویژه و بردارهای ویژه
4- آمار و تحلیل دادهها: تولید اعداد اتفاقی، محاسبه هیستوگرامها، برازش دادهها به توابع عمومی و پیش فرض، درونیابی دادهها و ساخت مدلهای توزیع احتمالاتی
5- حل معادلات دیفرانسیل: حل معادلات معادلات دیفرانسیل معمولی و جزئی، سیستمهای معادلات دیفرانسیل، مسائل مقادیر مرزی
6- پشتیبانی از واحدها: بکارگیری واحدها در محاسبات، انجام تبدیل واحدها، و کنترل خودکار ابعاد
9. نرم افزار مکسیما – Maxima Software
مکسیما از پروژهی دیگری به نام Macsyma به وجود آمد که در سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۲ در دانشگاه MIT به عنوان بخشی از پروژهی Mac توسعه مییافت. امآیتی، نسخهای از کد منبع Macsyma را، در سال ۱۹۸۲، به وزارت انرژی آمریکا داد. این نسخه هماکنون DOE Macsyma نامیده میشود.
پروفسور ویلیام شِلتر از دانشگاه تگزاس نسخهای از DOE Macsyma را از همان سال تا زمان مرگش در سال ۲۰۰۱ نگهداری میکرد. در سال ۱۹۹۸ شلتر از طرف وزارت انرژی اجازه یافت تا کد منبع DOE Macsyma را تحت مجوز GPL منتشر کند. او در سال ۲۰۰۰ پروژهای را در سورسفورج راه انداخت تا DOE Macsyma را که از این به بعد مکسیما (Maxima) نامیده میشد توسعه دهد.
مکسیما یک سیستم جبری کامپیوتری (Computer Algebra System, CAS) است. مکسیما میتواند محاسبات جبری را با متغیرها به خوبی انجام دهد؛ مثلاً میتواند انتگرالهای نامعین را حساب کند، معادلههای جبری را حل کند، مقادیر ویژه و یردارهای ویژه ماتریسها را بیابد، یا عبارتهای پیچیده را ساده کند.
مکسیما همچنین میتواند محاسبات عددی را با دقت بسیار بالا انجام دهد، نمودارهای دوبعدی و سهبعدی بکشد، و حتی میتوان با مکسیما برنامه نوشت.
مکسیما تحت مجوز GPL قرار دارد و بنابراین برخلاف بسیاری از نرمافزارهای مشابه مانند متمتیکا و میپل که بسیار گران هستند، آزاد و رایگان است.
10. نرم افزار لاتکس – Latex Software
TEX چیست؟
TEX، یک سیستم حروف چینی است که توسط دونالد کنوث در دانشگاه استنفورد، برای حروف چینی مستندات، به ویژه مستنداتی که دارای فرمول های ریاضی زیادی هستند، طراحی شده است. TEX نرم افزاری آزاد است و حق کپی آن متعلق به انجمن ریاضی آمریکا است.
لاتکس (LATEX) چیست؟
لاتکس، بسته ای از ماکروها است، که به نویسنده امکان حروف چینی و چاپ مستندات را با بهترین کیفیت فراهم می کند. LATEX توسط لزلی لمپورت نوشته شده، و از TEX به عنوان موتورحروف چینی استفاده می کند. لاتکس (LATEX) برای تولید نوشتار با کیفیت عالی علمی و ریاضی بسیار مناسب است. این سیستم همچنین برای تولید انواع نوشتار، از یک نامه ساده تا کتاب های کامل مناسب است.
موارد استفاده از لاتکس (LATEX)
در متن های ریاضی، مهندسی، فیزیک و متن هایی که در آن به تعداد زیاد فرمول های پیچیده وجود دارد، استفاده از لاتکس (LATEX) توصیه می شود. از این رو لاتکس (LATEX) بیشتر در میان دانشگاهیان و خصوصا رشته های علوم پایه و مهندسی محبوبیت بیشتری دارد.
در واقع از لاتکس (LATEX) میتوان در موارد زیر استفاده کرد:
- حروف چینی کتاب
- حروف چینی مقالات
- حروف چینی گزارش ها
- تهیه اسلاید
- طراحی
مزایای استفاده از نرم افزار لاتکس (LATEX)
1- کپی رایت نرم افزار LATEX رایگان است و حق انتشار آن انحصاری نیست.
2- اسناد تولید شده با LATEX ثبات دارند.
3- کیفیت بسیار بالا در حروف چینی متون دارای فرمول های ریاضی
4- برای حروف چینی کتاب یا مقاله تنها نیاز به تعداد کمی از دستورات برای تعریف ساختار متن است و نیازی به دانستن چگونگی طراحی کتاب یا مقاله نیست.
5- فایل هایی که در لاتکس تولید می شوند، مستقل از سیستم عامل است. یعنی به سیستم عامل خاصی وابستگی ندارد و در ویندوز، لینوکس و حتی در سیستم عامل های کمپانی اپل نیز خروجی درستی می دهد. در صورتیکه فایل های Microsoft Office روی سیستم عامل های لینوکس و اپل به خوبی اجرا نمی شوند.
6- در LATEX متعلقات نوشتارهای علمی به صورت خودکار تولید می شوند:
- مراجع
- نمایه
- ارجاع ها
- فهرست مطالب، فهرست اشکال، فهرست جداول و …
راه اندازی نرم افزار لاتکس (LATEX)
برای شروع کار نیاز به نرم افزاری دارید که بتوان به کمک آن فایل های نوشته شده توسط لاتکس (LATEX) را کامپایل کرده و خروجی به فرمت pdf را تولید کرد. بنابراین درابتدا باید یکی از دو نرم افزار Texlive یا MikTEx را روی کامپیوتر خود نصب کنید.
پیشنهاد می شود که، برای داشتن سازگاری بیشتر با بسته XePersian (زیپرشین) که برای تایپ متن های فارسی به آن نیاز داریم، Texlive را نصب کنید. همچنین نیاز به نصب یک ویرایشگر مناسب دارید، ویرایشگرهای زیادی وجو دارد که از میان آنها چهار ویرایشگر زیر توصیه می شود:
1- TeXmaker
2- TeXworks
3- TeXStudio
4- BidiTexMaker
اگر Texlive را نصب کنید، ویرایشگر TeXworks را به صورت پیش فرض خواهید داشت، اما پیشنهاد ما دانلود ویرایشگر TeXStudio از فایل سرور می باشد.
نسخه Texlive مورد نظر خود را تهیه کنید. اگر فایل iso است، آن را با استفاده از یک نرم افزار درایو مجازی مانند Gizmo یا Winmount و یا هر نرم افزار دیگری که در اختیار دایرد mount کنید.
به پوشه texlive رفته و فایل install-tl-windows.bat را اجرا کنید، در پاسخ به تمامی درخواست ها ok بزنید و صبر کنید تا نصب به طور کامل انجام شود. حدود 20 تا 30 دقیقه برای نصب کامل زمان نیاز است پس شکیبا باشید.
برای سرعت بیشتر نصب توصیه می شود، که فایل iso را در درایو C کپی کنید و آنتی ویروس خود را به طور موقت غیرفعال کنید.
نرم افزار TeXStudio را دانلود و نصب کنید. صفحه کلید فارسی موجود خود را حذف کرده و از پوشه iranain standard persian keyboard فایل setup را اجرا کنید. تمامی فونت های مورد نظر خود را در پوشه فونت ویندوز کپی کنید. اکنون همه چیز آماده کار و تولید محتوا با لاتک است.
63 Comments
درود بر استاد، دکتر فرزامی
آیا با داشتن داده های زیر می توان n را در (2 به توان n) را به دست آورد؟
الف) حاصل ضرب را داریم. ب) یکی از عامل ها عدد اول است. ج) عامل دیگر دو به توان n.
p (تنها یک عدد اول) ضربدر (دو به توان n) می شود. 152
راه حل یافتنn در (دو به توانn) را می خواهیم.
n=3 و p=19
تنها و تنها یک عدد اول را در( 2 به توان n ) ضرب کرده و حاصل را داریم.
نمونه سوال1: عدد 40 از ضرب کدام عدد اول در عدد 2 به توان n بدست می آید؟(راه حل- غیر تقسیم- را می خواهیم)
نمونه پاسخ1: 40=5*8 40 = 5*( 3^2) n=3 و p=5
نمونه سوال2: عدد 7168 از ضرب کدام عدد اول در عدد 2 به توان n بدست می آید؟(راه حل- غیر تقسیم- را می خواهیم)
نمونه پاسخ2: 7168=7*1024 7168=7*(10^2) n=10 و p=7
سپاس از پاسختان.
سلام وقت بخیر
خانم دکتر برای پیدا گردن معادله تابع و یا نموداری ک فقط داده ها رو داریم از کدوم نرم افزار میتونیم استفاده کنیم؟؟
سلام خانم دکتر؛از مقاله کاربردی شما در ارتباط با معرفی نرم افزار های ریاضی تشکر می نمایم.خانم دکتر میخواستم با کمک نرم افزار میپل طریقه رسم نمودارهای دو بعدی را توضیح کامل دهید.هر وقت فرمودید با شما تماس گرفته شود. با تشکر فراوان
سلام بر شما کاربر محترم
متشکرم از توجهتون به مطالب سایت.
در اینترنت و سایتهای مختلف شما میتوانید یک دید تئوری نسبت به قابلیت های این نرم افزار پیدا کنید. بنابراین لازم است که برای یادگیری نرم افزارهای ریاضی از جمله maple, برنامه را بر روی سیستم خودتان نصب کرده و از دی وی دی های آموزشی، کتاب و یا از تدریس حضوری افراد خبره در نرم افزار مذکور و… بهره گرفت. یکی از قابلیت های نرم افزارmaple رسم اشکال در مختصات قطبی، کروی و استوانه ایست و یا متحرک سازی اشکال دو بعدی. پس، واضح است که آموژش هر نوع نرم افزاری از جمله نرم افزارهای ریاضی به صورت عملی نتیجه بخش خواهد بود.
موفق و موید باشید.
برای حل دستگاه معادلاتی که تعداد معادلات از تعداد مجهولات کمتر باشد.
کدوم نرم افزار بهتر است؟
سلام بر شما کاربر محترم
شما با نرم افزار Maple، Mathematica، Mtlab میتوانید به حل معادلات دیفرانسیل و … بپردازید. کد نویسی در محیط هر کدام از این نرم افزارها شما را به حل معادلاتتان سوق میدهد و انتخاب محیط سلیقه ای است. پیشنهاد من به شما محیط متلب است . موفق باشید
سلام خانم فرزامی
اینجانب میلادهستم دانشجوی رشته آمار . برای پایان نامه ام استاد گفته اند که از نرم افزار لاتکس استفاده کنم اما متاسفانه هم کتاب خریدم و خوندم و متوجه نشدم هم سایتهای مختلف رو نگاه کردم و متوجه نشدم و هم اینکه کلی تحقیق کردم که ببینم کسی میتونه آموزش بده اما متاسفانه انگشت شمارند افرادی که آموزش بدند حضوری و در همه شهرها نیستند. بالاخره رسیدم به سایت شما و به همین دلیل مزاحم شدم از شما بپرسم امکان داره مطالبی که آماده کردم برای پایان نامه ام براتون در مدیا بفرستم و شما زحمت تایپش رو برام بکشین؟؟ هر چقدر هم هزینه اش باشه تقدیم حضورتون میکنم و از نظر هزینه هیچ مشکلی ندارم.
مهلت تحویل کارم تا پایان فروردین هست. اگر موافقت بفرمائید به دوستانم هم معرفی کنم چون اونا هم لازم داشتند چرا که لاتکس یاد نداریم.
میتونم به شماره تماسی که در سایت قراردادین تماس بگیرم؟
پیشاپیش از همکاری شما سپاسگزارم
سلام بر شما کاربر محترم
بله در زمینه آموزش لاتکس، به نسبت خیلی از نرم افزارها آموزگاران کمتری تعلیم میدهند.
شما میتونید عکس تمام صفحاتی که برای تایپ آماده کردید( با شماره گذاری صفحات و بصورت یکجا و نهایی شده) در تلگرام به شماره 09178063900 ارسال کرده و در مورد سایر توضیحات و اطلاعات در تاریخ ۹۹/۱۲/۱۹ ساعت ۴ تماس گرفته تا خدمتتان اطلاعات تکمیلی را اعلام نمایم.
مهلت تا پایان فروردین زمان مناسبی است.
آرزوی موفقیت برای شما
سلام،شما واسه ریاضی دوازدهم کدوم نرم افزاروپیشنهاد می کنید؟
سلام بر شما کاربر محترم
من برای حل تمرین دروس ریاضی هیچ نرم افزاری به جز نرم افزار مغزتون پیشنهاد نمیدم و نرم افزاری هم وجود نداره که بهش سوالاتت رو بدی و خروجی بده بهت.!!!!!!!
یکسری از نرم افزارها ریاضی برای حل معادلات و… هستند که مخصوص دبیرستان و پیش هم نیست.
صحبتی که در ذیل میگم کلی عرض میکنم و مختص شما نیست در جواب همه اونایی که در مدیا هم پیغام میگذارید در این خصوص؛ بشینید بخونید انقد موقع امتحانات دنبال نرم افزار سوال حل کن نگردین!!!!!!!!
سلام نرم افزارحل ریاضی دوازدهم چی پیشنهاد می کنید؟!
سلام
هیچ نرم افزاری.
تمرین ها رو خودتون و با استفاده از آموخته ها و تفکرتون حل کنید حتی به اشتباه. از نظر من قابل تحسین خواهد بود.
موفق باشید.
البته که همه چی فقط برای تکلیف حل کردن نیست
میشه ازش برای آموزش دیدن هم استفاده کرد
ما توی دبستان معلمامون با Geo Gebra بعضی وقتا آموزش میدادن
برای دبیرستان هم باید نرم افزار مناسبی باشه فکر کنم
سلام بر شما کاربر محترم
بله نرم افزارهای آموزشی و کاربردی بیشماری وجود دارند. اما متاسفانه عده ای از شاگردان و دانش آموزان محترم به دنبال پیدا کردن نرم افزاری صرفا برای حل تکالیفشان هستند(به کرات این موضوع رو شنیدم و دیدم).
امیدوارم نتایج این جستجوها در آینده ای نه چندان دور، به کشف نرم افزاری در حوزه ای از مباحث ریاضی یا… بیانجامد.
آرزوی موفقیت برای شما
سلام.من میخوام دوتا از این نرم افزار ها یاد بگیرم حتی اگه بشه مدرک فنی بگیرم.برای ثبت نام کدوم سایت ها باید برم؟ یا مراکز؟
سلام بر شما کاربر محترم
یادگیری نرم افزارها نیاز به آموزش حضوری قطعا داره با اینکه بعضا افرادی خودآموز آموزش میبینند.
با این حال، بسته به اینکه کدام نرم افزار رو بخواین یاد بگیرین و کدام شهر باشین که در موسسات شهریش آموزش چنین نرم افزارهایی باشه شما میتونید دنبال موسسات مدیریت صنعتی برید که مدرک معتبر هم دریافت کنید.
برای آموزش نرم افزار لاتکس(زی پرشین) من و آقای صفی اقدم(که در زمینه لاتکس استاد و بسیار با تجربه اند) آموزش رو داریم همینطور تایپ پایان نامه، متون و مقالات علمی.
آموزش این نرم افزار در موسسات به ندرت و کم یاب دیده میشه.
موفق باشید.
سلام
وقتتون بخیر و ممنون از شما به خاطر این مطلب مفید.
به غیر از نرم افزار که بحثش جدا هست، به نظر شما یادگیری زبان برنامه نویسی مثل سی یا پایتون و… برای رشته ریاضیات به درد میخوره یا وقت تلف کردنه؟ البته من در حد متوسط به زبان متلب تسلط دارم، خواستم ببینم لازم میشه یه زبان خاص یاد بگیرم یا نه.
ممنون از پاسخگویی
سلام بر شما کاربر محترم
سپاسگزارم امیدوارم مفید واقع شده باشد
در ریاضی یادگیری زبان متلب، متمتیکا، زی پرشین(لاتکس) و میپل از اهمیت بالاتری برخوردار است.
زبان سی کاربرد بولدی ندارد.
آرزوی موفقیت
سپاس
سلام من دانشجوی رشته عمران اجرایی هستم
من میخواستم بدونم که کدوم یکی از نرم افزار ها به درد ریاضی عمومی ۲ و محاسبات عددی میخورن
سلام بر شما کاربرگرامی
همونطور که در واتساپ هم گفتم شما با نرم افزار maple نمیتونید به عنوان مثال انتگرال های ریاضی مهندسی رو حل کنید.
این نرم افزار در جهت حل و تحلیل سوالات محاسباتی درس محاسبات عددی، آنالیز عددی ، پردازش داده، معادلات دیفرانسیل و… کمک کننده می باشد.
در این دروس باز هم نمیتوانید سوالات تحلیلی را به نرم افزار بدهید و بگین برام حلش کن. هوشمند نیست.
موفق باشید.
سلام
برای مدل سازی ریاضی کدوم نرم افزار بهتره؟
ممنون میشم جواب بدید
سلام بر شما کاربر گرامی
برای مدل سازی ریاضی، نرم افزار متلب (Matlab Software) نرم افزاری کامل و جامع بوده و پاسخگوی نیاز شما می باشد.
سلام. بهترین نرم افزار برای تهیه محتوای آموزشی هندسه متوسطه ۲ چیست؟ ممنونم
سلام بر شما کاربر گرامی
من در سایتم به معرفی نرم افرارهای کاربردی در ریاضیات پرداختم اما شما هم لطفا بفرمائید دقیقا زمینه کاری که میخواین چی هست؟ که بتونم بهتر راهنمائیتون کنم.
آرزوی موفقیت
سلام و ممنون خانم دکتر…
زحمت دادیم و فقط تشکر از دستمان بر می آید…
بله اگه اساتید رو معرفی کنید مخصوصا برای نرم افزار calques خیلی عالی می شود…
سپاس فراوان…
سلام و عرض خسته نباشید خدمت سرکار خانم دکتر فرزامی…
بنده دبیر ریاضی هستم…
اکثر اوقات برای فهماندن مطالب برای دانش آموزان به ایجاد تصاویر سه بعدی و متحرک، نیاز شدیدی پیدا می کنیم…
می خواستم بپرسم از بین این نرم افزارها، کدومش برای ما بهتر و کاربردی تره…
برای آموزش این نرم افزار چه راهنمایی هایی دارید…
با سپاس فراوان…
سلام خدمت شما همکار محترم
برای شبیه سازی اجسام سه بعدی در جهت درک بهتر دانش آموزان در مورد مفاهیم هندسی که اغلب از نظر شهودی سختِ درک آن، نرم افزارهای مختلف با قابلیت های مختلف وجود داره که قطعا بسته به انتظارتان از نرم افزار از آن بهره میبرید. در این خصوص در کنار نرم افزارهای متعددی که وجود داره نرم افزاری که اغلب دیدم معلمین استفاده میکنند Calques 3D است.
از بین نرم افزارهای معرفی شده در سایت فدیکا و برای رسم گرافیک سه بعدی به عقیده من خروجیMatlab بسیار عالیست. کار با این نرم افزار را باید از طریق DVD های آموزشی یا کلاس های آموزشی به صورت دقیق فرا گیرید.
متشکرم از توجه شما
سلام…
ممنونم از پاسخ کاملتان خانم دکتر…
برای تهیه هر دو نرم افزار(calques 3d و matlab) و آموزش آن ها از طریق دی وی دی یا کلاس های آموزشی (ترجیحا دی وی دی) هم تقاضای راهنمایی دارم…
بی نهایت ممنون..
سلام بر شما همکار گرامی
خواهش میکنم.
از طریق موسسه های آموزشی معتبر میتوانید مدرسین نرم افزارهای ریاضی رو بشناسید و از کلاس های آموزشی به طور علمی و مفید استفاده کنید.
در خصوص تهیه DVD، از کتابخانه های معتبر و مراکز علمی یا فروشگاه های اینترنتی اقدام نمایید.
اگر سوالی داشتین میتوانید تماس بگیرید.
سلام و عرض خسته نباشید خدمت خانم دکتر…
و ممنون از پاسخ هایتان…
می خواستم بدونم برای calques و matlab خودتون تدریس دارین…؟
اگه تدریس ندارین، مرکز آموزشی معتبر یا مدرسی برای این نرم افزارها سراغ دارین…؟
ممنون می شم اگه راهنمایی کامل بفرمایید…چون خودم موردی پیدا نکردم…تماس هم گرفتم، متاسفانه میسر نشد…
تشکر از زحمتتان…
سلام بر شما
متشکرم
آموزش این نرم افزارها بخصوص متلب، نیاز به افراد باتجربه در این زمینه داره.
بنابراین من سعی میکنم با افرادی که میشناسم گفتگو کرده و اگر اعلام رضایت کردند راه ارتباطی با آنها را در سایت قرار بدم.
از طرفی موسسه های معتبری وجود دارند که آموزش متلب هم در لیست آموزشی آنهاست.
به عنوان مثال در سطح شیراز، مدیریت صنعتی، دیباگران و…
سلام وقتتون بخیر متشکر ازمطالب مفیدتون
من به دنبال نرم افزاری هستم برای طراحی اشکال ریاضی و علوم به عنوان مثال برای کشیدن یک شکل زاویه تابش یا بردار و بتونم اونو به صورت عکس ذخیره کنم ممنون میشم اگه بتونید راهنمایی کنید.
سلام وقتتون بخیر
من دانشجوی ارشد ریاضی مالی هستم استادم گفتن نرم افزار لاتک و مثمتیکا رو یاد بگیرم ویک نرم افزار دیگر به انتخاب خودمون کار ما پیش بینی قیمت و تحلیل بازار است شما چه نرم افزاری پیشنهاد می کنید که نزدیکتر به رشته ما باشد
سلام
متشکرم
من پیشنهاد میکنم به علت نزدیک بودن گرایش مالی به حسابداری و مدیریت مالی به عنوان مثال نرم افزار تحلیلی بازار از جمله
Dynamic Trader
را در صورت موافقت استاد راهنماتون آموزش ببینید و بکار ببرید.
برای تحلیل قیمت و بازار نرم افزارهای متعددی وجود دارد.
انتخاب نرم افزار ایده آل در اولویت است اما با به دنبال نرم افزار گشتن نبایستی هدف اصلی را به حاشیه کشاند.
موفق باشید
با عرض سلام و وقت بخیر
خانم فرزامی ، من به دنبال یک نرم افزار هستم که باهاش بتونم معادله ی یک منحنی رو بدست بیارم. در واقع میخوام تصویری از یک منحنی رو که در اختیار دارم به هر شکل ممکنی به نرم افزار بدم و اون نزدیک ترین معادله رو بهم بده. چنین چیزی امکان پذیر هست؟ خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید . با تشکر.
سلام بر شما
نرم افزاری که تصویر خم رو به اون بدین و خروجیش معادله خم باشه نمیدونم!!!!!!؟ این موضوع برای خم های ساده امکان پذیر هست از طریق نرم افزاری چون Matlab و Mathematica در مورد خم های پیچیده!!!!!!!! اما، شما اگر بتوانید نقاطی از خم را از روی نمودار آن( قطعا بدون در در دست داشتن معادله) در مختصات دکارتی یا قطبی یا… استخراج کنید و یا داشته باشید با در اختیار داشتن داده هایتان و استفاده از نرم افزار متلب، متمتیکا یا حتی اکسل میتوانید با ورود دادن این اطلاعات معادله خم را بدست اورید.
به عنوان مثال معادله و نمودار رگرسیون با داشتن داده ها در اکسل قابل محاسبه و ترسیم است.
ممنون از پاسختون
اینکه از روی داده های بتونم منحنی را با متلب بدست بیارم فکر میکنم بتونم و زیاد باهاش مشکلی نداشته باشم. مشکل اصلی من استخراج مختصات دقیق xو y نقاط از روی منحنی است.
چون منحنی فقط یک تصویر هست و به صورت دستی شاید خیلی سخت باشه که تعداد نقاط زیادی رو اون هم با دقت بالا مختصاتشون رو در بیارم. چنین نرم افزاری وجود نداره؟
سلام بر شما کاربر گرامی
سوالتون جالب و جای تامل داره.
حداقل داده در مورد خم شما مشخص بودن این مورد باید باشه که در چه نوع دستگاه مختصاتی قرار داره تا بتونید مشخصات و داده هایی از منحنی رو بیرون بکشید و معادله اش رو بدست بیارید.
اما، اگر چنین نباشه و صرفا یه عکس محض از خم داشته باشید.
نرم افزاری نمیشناسم که عکس رو به عنوان ورودی بگیره و خروجیش بشه معادله خم.
موفق باشید.
خیلی ممنون از شما
با عرض سلام و خسته نباشید
من دانش آموز پایه هشتم تیزهوشان هستم و دنبال نرم افزار کمک کننده برای حل مسائل میگردم.
برای مدل سازی
برای مقایسه اعداد رادیکالی و ….
به عنوان مثال برای حل مسئله زیر به نرم افزار نیاز دارم
تمام مقادیر کوچک تر از 30 را برای این 4 عدد پیدا کنید
0/1 > (&d& + c&) – (a& + b) > صفر
& : رادیکال
سلام بر شما
متشکرم
سایت Wolfram alpha را در گوگل سرچ کرده. در این سایت احتمالا به خواسته خودتون دست پیدا کنید.
موفق باشید
سلام. ببخشید من پایه ششم هستم و دنبال یک نرم افزار ساده در حد پایه خودم هستم و قسط آموزش ندارم
سلام بر شما
خوشحالم از این جهت که شما بچه های خوب هم به دنبال جستجوی مطالب علمی و مورد علاقه خودتون در اینترنت میگردین. اما، پسر گلم باید به من واضح بگین دقیقا دنبال چه نرم افزاری هستین و میخواین اون نرم افزار در چه مواردی به کمکتون بیاد و چه انتظاراتی ازش دارین؟؟؟
با سلام و احترام خدمت استاد گرامی سرکار خانم فرزامی
یک سوال داشتم از شما در باره سایت یا نرم افزاری به نام mathdisk
نمی دانم کار با ان چگونه است . ممنون می شوم راهنمایی فرمایید.
https://mathdiskmedia.wordpress.com/mathdisktutorials/
با سلام مجدد و خسته نباشید، ممنون می شوم اگر لینک نرم افزارها به همراه پی دی اف آموزشی آن ها را هم قرار دهید، آموزش ریاضی با نرمافزار خیلی جذاب و مفهومی می شود. بی نهایت سپاس
سلام بر شما
تعدادی از لینک ها رو گذاشتم مابقی را هم قرار خواهم داد. اما، در مورد پی دی اف آموزشی اگر پی دی اف معتبر و جامعی دیدم حتما.
موفق باشید.
با سلام خیلی از سایت شما و این که مرتبط با نرم افزارهای ریاضی هست خیلی خوش آمد، ممنون از لطف شما، و اما ای کاش یه پی دی اف آموزشی این نرم افزارها را هم قرار میدادین عالی می شد.
درود بر شما خانم شهباززاده
در حقیقت هر کدام از این نرم افزارها آموزش دقیقی رو لازم دارند که این آموزش ها در قالب دی وی دی های آموزشی دقیقتر ارائه میشه.
و اما هدف از این مقاله شناخت نرم افزارها بوده که لینک دانلود تعدادی دیگر از نرم افزارها رو خواهم گذاشت.
متشکرم از توجه شما.
من رشته مهندسی خوندم ولی عاشق ریاضی و فیزیک هستم ، چطور می تونم با گذشت این همه سال دوباره مغزم را احیا کنم و به ریاضیات پیشرفته برگردم ، همه این نرم افزارها را هم دانلود کردم و محیط اونها را دوست دارم ولی می خوام باشون کار کنم ؛
درود بر شما
علاقه مندی به یک سری دروس به عنوان مثال ریاضی، علی رغم اینکه مسیر دیگری برای تحصیل طی کرده باشیم در افراد بیشماری امری طبیعیست. پیشنهاد من این است مسیری که رفته اید را ادامه دهید.
اگر ریاضی از مبانی اصلی رشته تحصیلیتان است به صورت مبحثی خواندن آن را از هر سطحی که هستید شروع نمایید و بهره مند شوید در غیر این صورت، تفننی مطالعه کرده و هم بیاموزید و هم لذت ببرید.
لاااااااااااااااااااااااایک.
استاد لینک دانلود متلب هم لطفا بزارید.
متشکرم آقای نیک نژاد
چشم حتما بزودی لینک دانلود را خواهم گذاشت و میتونید دانلود کنید.
سلام خسته نباشید ، چند تا برنامه به زبان متمتیکا میخوام میتونید برام انجام بدید هزینه اش رو میدم.
سلام متشکرم
بعد از امتحانات دی ماه، شرایط مناسب تر هست چون در حال حاضر کلاس ها فشرده هست و زمان مناسبی ندارم.
در صورت اینکه عجله داشته باشید، با همکاران صحبت کرده و در صورت موافقت به شما اطلاع خواهم داد.
شماره تماس من در سایت هست.
در این خصوص پیامی کوتاه ارسال نمایید.
مطلب مفیدی بود
دستتون درد نکنه
خواهش میکنم. تشکر از حُسن نظرتون
منم متلب یاد دارم?
خیلیم عالی
موفق باشید
کلی وقت دنبال یه مطلب کامل برای نرم افزارهای ریاضی میگشتم.خوشحال شدم که سایت شما رو دیدم.لطفا لینک نرم افزارها هم بزارید
دربرنامههام هست وقتم آزادتر بشه حتما میزارم. متشکرم از حُسن نظرتون
خیلی مطلب کامل و جامعی بود.خیلی زحمت کشیدید واقعا سایت خیلی خوبی دارید همه مطالبش کامل و جامع هست سپاسگزارم.
متشکرم